Een garagedeur kan tientallen jaren meegaan. Daardoor is het belangrijk om je goed in te lezen over de verschillende soorten deuren, materiaalkeuzes en het onderhoud van garagedeuren. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk de deur kiest die eigenlijk niet zo goed bij je eisen en wensen past. En als je weet hoe je een garagedeur goed moet onderhouden, heb je er langer plezier van. In dit blogartikel vertellen we je alles wat je moet weten als je een garagedeur gaat kopen.

Soorten garagedeuren

Om te beginnen is het goed om te weten uit welke soorten garagedeuren je een keuze kunt maken. Concreet zijn er de volgende soorten garagedeuren:

  1. Sectionaaldeuren
  2. Openslaande deuren
  3. Kanteldeuren
  4. Roldeuren

Sectionaaldeuren

Sectionaaldeuren zijn de meest gangbare garagedeuren. Dit type deur is opgebouwd uit horizontale deurpanelen die tijdens het openen direct onder het plafond worden gehangen. De deurpanelen kantelen tijdens het openen van de garagedeur niet naar buiten toe. Je kunt daardoor de gehele oprit gebruiken. 

Een sectionaaldeur is van alle gemakken voorzien: de deurpanelen zijn geïsoleerd en sectionale garagedeuren worden standaard elektrisch bedienbaar geleverd.

Openslaande deuren

Een openslaande garagedeur is opgebouwd uit twee losse deurdelen. Je kunt openslaande garagedeuren vergelijken met twee losse voordeuren. 

Een openslaande garagedeur is ideaal als je de garage niet meer als parkeerplaats wilt gebruiken, maar als opslagplaats of als kantoorruimte. De deurbladen zijn goed geïsoleerd en het is mogelijk om een raam in de deuren te laten bouwen, zodat je meer daglicht in de garage hebt.

Kanteldeuren

De klassieker onder de garagedeuren. Kanteldeuren kantelen tijdens het openen naar buiten toe, waardoor je moet zorgen dat er voldoende ruimte is om de deur te openen. De deurbladen zijn meestal ongeïsoleerd, al zijn er ook geïsoleerde kanteldeuren verkrijgbaar. Een kanteldeur is een prima garagedeur wanneer je een oerdegelijke deur wilt hebben zonder veel geld uit te geven.

Roldeuren 

Een roldeur wordt vaak verward met de deuren die je in opslagboxen ziet. Maar een garage roldeur is een stuk steviger en bovendien (meestal) geïsoleerd. Het grote voordeel van garage roldeuren is dat je vrijwel de gehele ruimte in de garage overhoudt. 

Een roldeur is namelijk opgebouwd uit smalle deurpanelen die in een opbergsysteem worden opgerold. Dat opbergsysteem hangt recht boven de opening van de garage. Roldeuren zijn de ideale garagedeuren als je de ruimte in de garage optimaal wilt gebruiken of wanneer je bijvoorbeeld in de stad woont en geen oprit hebt.

Garagedeuren met loopdeuren

Bij een aantal soorten garagedeuren is het mogelijk om een loopdeur te bestellen. Een loopdeur is een deur die naast de garagedeur wordt geplaatst, of zoals bij een kanteldeur het geval is, in het deurblad. Een garagedeur met loopdeur biedt als voordeel dat je de garage snel in en uit kunt gaan als je bijvoorbeeld even snel de fiets wilt pakken.

Bekijk hier alle soorten garagedeuren met loopdeur.

Garagedeuren en materialen

Garagedeuren worden in hoofdlijnen van twee materialen gemaakt: aluminium of hout. aluminium garagedeuren zijn het meest populair. Ze hebben een strakke uitstraling, zijn onderhoudsvrij en in tal van kleuren en patronen leverbaar.

Een houten garagedeur kan ook heel mooi zijn, zeker als je woning een landelijke uitstraling heeft, zoals een boerderij of een woning met een rieten dak. Bedenk wel dat een garagedeur van hout meer onderhoud nodig heeft dan een deur van aluminium. En in de aanschaf is een houten deur stukken duurder dan een aluminium garagedeur.

Garagedeuren en onderhoud

Voor wat betreft het onderhoud is het belangrijk om een aantal werkzaamheden regelmatig uit te voeren, denk bijvoorbeeld aan:

  • Het smeren van de assen en de lagers van de looprollen.
  • Controleren of de torsieveren onder voldoende spanning staan, zodat de garagedeur handmatig eenvoudig kan worden geopend. Wanneer er onvoldoende spanning op de veren staat moet je de spanning opvoeren.
  • Het verwijderen van vuil uit de rails van de garagedeur.
  • Controleren of de hefkabels vervangen moeten worden.

Het onderhouden van een garagedeur is relatief eenvoudig, maar je moet wel weten hoe je dit op een veilige manier moet doen. Zo staan torsieveren en hefkabels onder hoge spanning en kan het gevaarlijk zijn als je deze onderdelen op de verkeerde manier onderhoud. Twijfel je dus of je het onderhoud kunt uitvoeren? Laat het werk dan altijd aan een expert over.

Welke garagedeur past bij jou?

Nu je weet welke soorten garagedeuren te koop zijn, is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten welke eisen en wensen je aan je nieuwe garagedeur stelt. Vanuit dat lijstje kun je namelijk de verschillende soorten deuren afgaan en bepalen welke deur het beste bij jou past.