Misschien heb je al weleens van een drukhoudventiel of een drukregelventiel gehoord, alleen wat heeft het nut er nou eigenlijk van? Een drukregelventiel houdt de druk in een leidingsysteem op een vooraf gestelde waarde, dit kan aan de ingang van het ventiel door middel van een drukhoudventiel of aan de uitgang van het ventiel door middel van een drukreduceerventiel. Door middel van deze combinatie zorg je ervoor dat ongewenste drukvariaties binnen het medium gecorrigeerd worden. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in drukhoudventielen zoals chemfeed. Hun zijn zo gespecialiseerd in deze branche dat onze buren uit Duitsland zelfs hier hun druckhalteventil kopen. 

De factoren tegen ongewenste drukvariaties

De eerste factor die ervoor zorgt dat een ongewenste drukvariatie wordt gecorrigeerd is de weg die het medium aflegt door het ventiel. De weg die het medium aflegt door het ventiel hangt af van de vorm en de functie van het specifieke ventiel. Het ventiel is op een bepaalde manier vormgegeven en dit is het resultaat van gespecialiseerde kennis van vloeistofmechanica, stromingsleer en ervaring. Het ontwerp van het ventiel is in functie van het gebruik en het type medium waarvoor dit specifieke ventiel bedoeld is. De tweede factor die ervoor zorgt dat een ongewenste drukvariatie wordt gecorrigeerd is de instelling van de veer in het drukhoudventiel. Eenmalig wordt de veer in het specifieke ventiel ingesteld met een schroef en een manometer. Dit gebeurt soms op de leiding en soms op het ventiel zelf. De veer komt onder spanning te staan en oefent hierdoor kracht uit op het membraam. De locatie van het membraam in het ventiel en de ingestelde veerdruk zorgen dat de drukvariaties in het medium gecompenseerd worden.

Een andere factor voor een drukhoudventiel of drukreduceerventiel

De laatste en derde factor die ervoor zorgt dat een ongewenste drukvariatie wordt gecorrigeerd is de plaats van het regelmembraam binnen het ventiel. Er zijn drukregelkleppen te koop met een klassiek membraam en ventielen die verwisselbare cartridges of pastilles hebben. Op het moment dat deze gewisseld worden veranderd de werking van het ventiel en kan gemakkelijk gewisseld worden van drukhoudventiel of naar drukreduceerventiel en omgekeerd. Het grote voordeel hiervan is dat een eventueel herstel hierdoor correcter en sneller verloopt. Zowel de demontage als de montage is een druk makkelijker en hierdoor is er minder kans op fouten. Het is mogelijk dat de algemene constructie van de klep hetzelfde is, maar dat er puur en alleen een verschil zit in de werking van de verwisselbare cartridge of pastille. Of er wordt gebruik gemaakt van een ander soort membraam en dito piston.