Moeten er twee stukken plaatmateriaal aan elkaar worden verbonden? Dan kan er een blindklinknagel of popnagel worden gebruikt. Het is mogelijk om blindklinknagels te gebruiken als de stukken plaatmateriaal die met elkaar moeten worden verbonden slechts van een kant toegankelijk zijn. Vandaar wordt in de benaming van dit verbindingsmiddel de term “blind” gebruikt. Waarom wordt een blindklinknagel ook popnagels genoemd? Omdat de eerste fabrikant van deze verbinding, Emhart Teknologies, tegenwoordig Stanley Engineered Technologisch genoemd, de naam POP als merknaam gebruikte.

Het vastzetten van constructies met een vaste verbinding

Wellicht weet je dat constructies worden gemaakt uit verschillende onderdelen. Deze constructies worden samengesteld en vastgezet met verbindingen. Er zijn verbindingstechnieken die je kunt loshalen en er zijn vaste verbindingen die je alleen uit elkaar kunt halen door de constructie of de verbindingsmiddelen te beschadigen.. Blindklinken zijn vaste verbindingen. Bij deze vaste verbindingstechniek wordt er een nagel door een gat gestoken. Dit gat gaat door twee delen van platen. Vervolgens wordt er aan de trekpen van de nagel getrokken. De achterkant van de nagel vervormt en klemt zich vast. De platen worden zo tegen elkaar gedrukt. Op het moment dat de trekpen afbreekt ontstaat er een vaste verbinding.

Het gebruik van popnagels

Hoe moet je een popnagel gebruiken? Je moet deze nagel door het gat van de te verbinden delen schuiven. Deze nagel is lang genoeg als hij langer is dan de dikte van de delen die met elkaar worden verbonden. Met een popnageltang kun je de trekpen vastklemmen en in de nagelhuls trekken. Knijp de tang meerdere malen in. De trekpen wordt dan steeds meer belast. Door die belasting vervormt de nagelhuls en wordt het uitstekende deel opgerekt. Zodra er voldoende kracht op de trekpen wordt uitgeoefend breekt deze pen bij de insnoering af. De sterke verbinding die dan ontstaat kan alleen mechanisch ongedaan worden gemaakt. Je kunt deze sterke verbinding bijvoorbeeld ongedaan maken door uitboren.

De voordelen van deze verbindingstechniek

De verbindingsmethode blindklinken heeft ten opzichte van andere verbindingsmethoden diverse voordelen. Deze verbindingsmethode kan bij bijna alle materialen worden toegepast, want bij deze verbindingsmethode vervormt alleen de nagel en komt er geen warmte vrij. Het is niet nodig om de te verbinden materialen vooraf te behandelen of te reinigen. Bij deze tamelijk snelle manier van verbinden is geen inbreng van warmte, zoals bij lassen, nodig. Bij deze verbindingsmethode worden zink- of verflagen nauwelijks beschadigd. De constructie die moet worden vastgezet hoeft bij deze verbindingsmethode slechts van één zijde toegankelijk te zijn. Bij het maken van een constructie heeft een constructeur dus veel ontwerpvrijheid. Hij hoeft immers geen constructie te maken die van beide zijden toegankelijk is. Er zijn veel verschillende blindklinknagels verkrijgbaar. Er kan dus worden gekozen voor een technisch en economisch optimale verbinding. Met een blindklinknagel kan snel en eenvoudig een verbinding worden gemaakt. Een afkoeltijd of uithardingstijd is bij deze verbindingsmethode immers niet nodig. Door het gebruiken van blindklinken om de delen van een constructie te verbinden kun je kosten en productietijd besparen. Bovendien wordt bij de meeste toepassingen van deze verbindingstechniek de kwaliteit verbeterd.