Het klinkt misschien wel een beetje futuristisch en gek; ultrasoon reinigen. Je reinigt toch gewoon met warm water en zeep? Of is ultrasoon een nieuwe merknaam van een geweldig nieuw schoonmaakmiddel waarvan je de reclame net even gemist hebt? Het is niets van dat alles en je komt het nu te weten! 

Wat is ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reinigen (of misschien wel beter bekend als ultrageluid) is zeer waarschijnlijk wel de meest effectieve manier die er momenteel bestaat op het gebied van reinigen. Om duidelijk te kunnen uitleggen hoe dat gebeurd en waarom het dan zo effectief is, is het goed om te weten wat ultrasoon nu eigenlijk inhoudt. Ultrasoon is een geluid van een bepaalde frequentie die je met je eigen oren niet kan waarnemen. Dit geluid produceert miljoenen kleine, voor ons onzichtbare, luchtbelletjes die tegen elkaar botsen door geluidsgolven en daardoor imploderen. Deze miljoenen implosies zorgen ervoor dat er een soort stroming van vloeistof ontstaat op het voorwerp waar ze tegenaan botsen. Het is eigenlijk een soort van onzichtbare wasstraat. Hoe lager die frequentie is, des te harder werkt die wasstraat. Uit onderzoek blijkt dat een frequentie van 35 kHz het beste is.

Hoe werkt ultrasoon reinigen?

Het verplaatsen van geluidsgolven met een lage frequentie in een geleidend medium, zoals bijvoorbeeld kraanwater, noemen we ultrasoon reinigen. Hoe meer kracht en spreiding mogelijk is van de geluidsgolven, hoe beter er gereinigd kan worden. Je hebt inmiddels verschillende ultrasone reinigers beschikbaar: van instapmodellen tot professionele uitrustingen. In deze ultrasone reinigers wordt om te beginnen kraanwater gedaan, waarbij er een ultrasone vloeistof wordt toegevoegd. Wanneer je ultrasone reiniger klaar is, is het eigenlijk een soort luxe bad voor je voorwerpen. Het levert je een perfect schoon resultaat op omdat de geluidsgolven heel erg diep doordringen. Lastige oppervlakten en de voor jouw moeilijke bereikbare plekken zijn peanuts voor de geluidsgolven en worden altijd bereikt. Verder heb je geen enkel risico op krassen, want het heeft namelijk geen schurende werking zoals je dat wel hebt wanneer je zelf druk aan de slag gaat met poetsen. Misschien het leukste en beste voordeel is nog wel de besparing aan tijd. Binnen 5 minuten heb je een beter en mooier resultaat dan je zelf ooit zou kunnen bewerkstelligen.

Straalcabines

Als je nog verder wilt kijken naar aanleiding van het ultrasoon reinigen dan ligt een straalcabine hiervan in het verlengde. Met een straalcabine kun je door middel van zand een voorwerp tegen hoge druk schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van vuil, verf of roest. Deze straalcabines zijn er voor kleine en grote voorwerpen en werken met een compressor. Juist het gebruik van een straalcabine naast een ultrasone reiniger kan je veel voordelen bieden. Na het zandstralen is juist van belang om de voorwerpen grondig te reinigen. Had je ooit kunnen voorstellen dat je door middel van zand en geluid je voorwerpen zo mooi schoon zou kunnen krijgen? Je investeert niet alleen in de toekomst, maar ook in een besparing van urenlang zelf schoonmaken en de daarbij behorende kosten.